Merhaba,
Yaşantımın son hedefi olarak önce GÖÇ YOLU – www.gocyolu.com web sitesini yeniden yapılandırdım ve yayına açtım. Artık ikinci aşama olarak...Merhaba,
Yaşantımın son hedefi olarak önce GÖÇ YOLU – www.gocyolu.com web sitesini yeniden yapılandırdım ve yayına açtım. Artık ikinci aşama olarak dağların/yolların/toprakların çilekeş ve vefalı insanları için yola çıkma zamanı geldi!
Göç Yolu iz kayıtlarının harita ve dijital ortama aktarma çalışmaları dışında sürdürülebilir alt yapı (Yol İşaretleme – Yön ve Bilgi Levhaları – Kitap, Broşür vb.) gereklidir. Çalışmalara gönüllü arkadaş katkısı kaçınılmazdır. Birlik, beraberlik ve dayanışma zorunludur. Ekip olmadan başarı olmaz! Bir kişi her yere yetişemez. Ayrıca maddi ve manevi destekte gereklidir... Kamu kurum ve kuruluşlar, STK ile vakıfların desteği olmadan sürdürülebilir olması düşünülemez. O nedenle öncelikle kamu kurumlarına ziyaretler gerçekleştirilecektir.
“GÖÇ YOLU – Bizde her gün helva, lokum olmaz!” aktif ve pasif göç yolları Türkiye’yi kapsamaktadır. Alan araştırmalarını sürdüreceğim. Yeni aktif ve pasif göç yollarını kaydetmek için dağlarda/yollarda olacağım. Aktif ve pasif göç yolları için bilgi iletmeniz, ayrıca yerel rehber olarak katkıda bulunmanız önemlidir… Arşiv oluşturulacaktır.
Bu eşsiz topraklardaki GÖÇ YOLU araştırmalarıma desteklerini ve katkılarını esirgemeyen;
I. Ana Göç Yolu için Sarıkeçili Yörüklerinden Durmuş Ali CANDAN ve Ailesi’ne,
II. Ana Göç Yolu için Karakoyunlu Yörüklerinden rahmetli Ahmet AK ve Ailesi’ne,
III. Ana Göç Yolu (I) için Karakeçili Yörüklerinden Emin ÇAKAL ve Ailesi ile
III. Ana Göç Yolu (II) için Karakeçili Yörüklerinden Himmet USLU ve Ailesi’ne
ve
ISPARTA – Toroslar Yörük Türkmen Federasyonu Genel Sekreteri Muammer AKGÜL’e,
Sonsuz teşekkürler… Beni ailenizden biri olarak kabul ettiniz ve tarihe not düşen eşsiz göç rotalarının dijital ortama aktarılmasına öncülük ettiniz… Sizlerin hakkı ödenmez!
GÖÇ YOLU web sitesi için paylaşım, destek ve üyelik (ücretsiz) katkılarınızı bekliyorum. Web sitesi; Facebook, Instagram ile Twitter (X) vb. sosyal medya sitelerine benzer konumunda hazırlandı ve yapılandırıldı. Bu sosyal medya sitelerine üye olan ve paylaşımda bulunan kişiler sorunsuz olarak web sitesine üye olabilirler. Üye olduğunuz da ‘KİŞİSEL PROFİL’ ile birlikte profilinize bağlı olarak ‘SAYFA’ ve ‘GRUP’ oluşturabilir, ‘ETKİNLİK’ paylaşabilir, ‘ANKET’ yayınlayabilirsiniz. Web sitesi güçlü, esnek, işlevsel özellikler ve eklenti kurulumlarını destekleyen alt yapı ile hazırlandı. Site paylaşımlarınız yarınlara katkı sunacaktır…
Hedef, sorumluluk ve risk ayrılmaz üçlüdür… Yaşantım boyunca hedeflerimi ve düşüncelerimi gerçekleştirme aşamasında yılmadan yol aldım. Risk almadan başarı gerçekleşmiyor!
Yol haritası oluşturma sürecinde yakınlarım, dostlarım, arkadaşlarım ve sosyal medya takipçilerim yalnız bırakmadı. Sizlere minnet ve şükranlarımı sunarım. Yaşantımın en değerli insanlarısınız. İyi ki varsınız…
Ekip çalışması ve sosyal medya desteği eşsiz ülkemize katkı sağlamanız için olmazsa olmazdır… Yollarınız iyi insanlara çıksın!
Saygılarımla,
Sadi YALGIN
(Emekli Matematik Öğretmeni)
Daha fazla görüntülensin
BİR ULUSUN YAŞAM SAVAŞI (1925) | Yönetmen: Merian C. Cooper - Tam Film - Rumble
Pers'teki Lurs'un Bakhtiari kabilesinin bir kolunun ve sürülerinin...BİR ULUSUN YAŞAM SAVAŞI (1925) | Yönetmen: Merian C. Cooper - Tam Film - Rumble
Pers'teki Lurs'un Bakhtiari kabilesinin bir kolunun ve sürülerinin daha iyi otlaklara mevsimlik yolculuklarını konu alan bir belgesel filmdir. En eski etnografik belgesel filmlerden biri olarak kabul edilir. 1997'de Grass, Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihsel veya estetik açıdan önemli" olarak Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Film Arşivi'nde korunmak üzere seçildi.
Not: Belgesel, Orta Anadolu'dan başlar ve Toros Dağları üzerinden İran'a doğru yol alır.
Daha fazla görüntülensin
YÖRÜK GÖÇÜ - Özel Yörük Müzesi
Antalya’nın önemli kültürel değeri olan Yörük kültürü zamanın yıpratıcı etkisine karşı koyup hala varlığını devam ettirse de...YÖRÜK GÖÇÜ - Özel Yörük Müzesi
Antalya’nın önemli kültürel değeri olan Yörük kültürü zamanın yıpratıcı etkisine karşı koyup hala varlığını devam ettirse de bu kültürü yaşayanların sayısı günden güne azaldı. Bu sebeple Antalya Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığı tarafından Manavgat’ın Evren Mahallesi’ne Özel Yörük Müzesi kuruldu. Yörük kültürünün tanığı 1000’e yakın etnografik nitelikteki eserin sergilendiği müzede; Yörüklerin Mekanları, Yörüklerde Sosyal Hayat, Dokumacılık ve El Sanatları, Hayvancılık, Tarım, Mutfak Kültürü konuları ziyaretçilerine tanıtılmaktadır.
Daha fazla görüntülensin
“ORTA TOROSLAR’DA YÖRÜKLER” Konulu Fotoğraf Sergi Açılışı ve Söyleşi Programı
Antalya Büyükşehir Belediyesi Özel Yörük Müzesi’nde 14 Kasım Çarşamba günü...“ORTA TOROSLAR’DA YÖRÜKLER” Konulu Fotoğraf Sergi Açılışı ve Söyleşi Programı
Antalya Büyükşehir Belediyesi Özel Yörük Müzesi’nde 14 Kasım Çarşamba günü saat 15:00’da Orta Toroslar’da Yörükler isimli fotoğraf sergisinin açılışı yapılacaktır. Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü’nden emekli Dr. Attila Erden’in yıllardır Yörüklerle yaptığı göçler sırasından çektiği fotoğrafların teşhir edileceği sergi 2 ay boyunca Özel Yörük Müzesi’nde ziyaret edilebilecektir.
Sergi açılışından sonra yine Dr. Attila Erden tarafından bir de söyleşi gerçekleştirilecek. Söyleşi sırasından Erden, Orta Toros Yörükleri’nin sosyal – kültürel yapıları, gelenekleri, göçleri hakkında bilgiler verecektir.
Manavgat İlçesi, Evrenseki Mahallesi’nde bulunan Özel Yörük Müzesi’ndeki sergi açılışına ve söyleşiye tüm halkımız davetlidir.
Daha fazla görüntülensin
Göç Yolu [KEŞİF]
Asya’nın bozkırlarından Avrupa’nın içlerine kadar ilerleyen Türklerin; Anadolu’daki iklime bağlı olarak yaylak, kışlak ve güzlek...Göç Yolu [KEŞİF]
Asya’nın bozkırlarından Avrupa’nın içlerine kadar ilerleyen Türklerin; Anadolu’daki iklime bağlı olarak yaylak, kışlak ve güzlek arasında geçen konar/göçer yaşamlarını, yaşanan sorunları, kültürleri ve göç yollarını araştırma sürmektedir...
Anadolu’da bin yıl önce göç yolculuğu başlamıştır. Bu göç yolculuğu, Osmanlılar ile Karamanoğulları arasındaki anlaşmazlık sonucu Yörük aşiretlerinin büyük bir bölümünün zorunlu iskana tabi tutulmasına neden olmuştur. Bu ayrı araştırma konusudur…
Yörükler, birbirini tamamlayan iki otlak (kışlak – yaylak) arasında konar/göçerliğini sürdüren dağlık alan göçerleridir. Yazın kurak ve çok sıcak geçen alçak dağlık bölümünde kış aylarını, sert hava koşulları ve kar nedeniyle ayrılmak zorunda kaldıkları, daha bol bitki topluluğuna sahip, yüksek dağlık alanlarını ise yaz aylarında kullanmaktadırlar.
1970’lerden sonra Yörükler hayvanlarını araçlar ile taşımaya başlamıştır. Günümüzde yürüyerek hayvanlarını kışlak ve yaylak arasında yol alan Yörük aşireti ve aileleri parmakla gösterilecek kadar azalmıştır. Yörüklerin tek geçim kaynağı hayvancılıktır.
Aktif ve pasif göç yolu araştırması için DENİZLİ, Çameli ilçesinin Ağlı Yaylası’ndan MUĞLA, Dalaman ilçesi Kapıkargın beldesi arasında yol alacağım. Sarıkeçili Yörüklerinden Mutlu SÖNMEZ ile 4 yıl önce iletişim kurmuştum. Bir türlü programlarımız örtüşmedi. Bu kez programlarımı iptal ettim ve Mutlu SÖNMEZ ile Ağlı Yaylası’nda buluşmak üzere yola çıkacağım...
İlginize sunulur. Selam ve sevgilerimle,
Sadi YALGIN (E. Matematik Öğretmeni)
Açıklama: Paylaşımdaki iz kaydı geçicidir. Çameli yürüyüş parkurları esinlenerek oluşturuldu. Kesinleşen iz kaydı ayrıca paylaşılacaktır!
Daha fazla görüntülensin
Asya’nın bozkırlarından Avrupa’nın içlerine kadar ilerleyen Türklerin; Anadolu’daki iklime bağlı olarak yaylak, kışlak ve güzlek arasında geçen konar/göçer yaşa
Yörük Göç Yolları
Kışlaktan yaylağa göç yolunda kısa ve uzun konaklama yerlerinde yapılacak basit üst donatılarla Akpınar Yaylası Yörük Göç Yolu eko turizm, kırsal ve kültür turizmi kapsamında…
Siirtli göçerler, günler süren yolculuğun ardından Hakkari'ye ulaştı
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin önemli merkezlerinden Hakkari, serin havası,...Siirtli göçerler, günler süren yolculuğun ardından Hakkari'ye ulaştı
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin önemli merkezlerinden Hakkari, serin havası, zengin su kaynakları ve verimli otlaklarıyla Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden gelen göçerleri ağırlamaya başladı.
Siirt'ten yaklaşık 40 gün önce küçükbaş hayvan sürüleriyle göç yolculuğuna başlayan, suyun ve otlakların bulunduğu noktalarda dinlenerek ilerleyen göçerler, günler süren yolculuğun ardından Hakkari'ye geldi.
Kaynak: v.aa.com.tr/3245470
Daha fazla görüntülensin
Çevrimiçi 28765 Konuk ve Üye bulunamadı