Ayrıntılar hazırlanmaktadır!
Mesafe: 29.5 km.
Ayrıntılar hazırlanmaktadır!
Mesafe: 621.84 km.
Ayrıntılar hazırlanmaktadır!
Mesafe: 234.23 km.
GÖÇ YOLU (140 km) [Kamplı – 7 Gün]
TOPLANMA YERİ: ISPARTA – Merkez
TARİH ve SAAT : 09 EKİM 2023, Pazartesi – 12:00
SÜRE : 7 + 2 Gün (Ulaşım & Dönüş)
BAŞLAMA : Eğirdir İlçesi / ISPARTA
BİTİŞ : Aksu İlçesi / ANTALYA
ETKİNLİK YOL UZUNLUĞU: 140 km
01. GÜN (Yol Uzunluğu: 9,8 km): Yanık Köy (BAŞLAMA) – Eğri Bük – Serpil Köyü
[Konaklama: Serpil Köyü (Eğirdir İlçesi) / ISPARTA]
AÇIKLAMA: Yaz Yurtları olan Karaköy’de havaların soğuması nedeniyle iki konalga (konaklama) -30 km- sonrası Serpil Köyü mevkisindeki Yanık Köy Yaylası’nda Karakoyunlu Yörüklerinden Ali BAŞAR ve Saçıkara Yörüklerinden Mustafa SAĞLAM ile buluşma gerçekleşti. Göç Yolu iz kaydı Yanık Köy Yaylası’ndan başladı.
02. GÜN (Yol Uzunluğu: 17 km): Serpil Köyü - Kırıntı - Kovada Gölü Milli Parkı - Haymana
[Konaklama: Haymana (Eğirdir İlçesi) / ISPARTA]
03. GÜN (Yol Uzunluğu: 19,8 km): Haymana - Türkmen Dağı - Düğün Beleni
[Konaklama: Düğün Beleni (Sütçüler İlçesi) / ISPARTA]
04. GÜN (Yol Uzunluğu: 17,6 km): Düğün Beleni - Karacaören Barajı – Kızıllı
[Konaklama: Kızıllı (Bucak İlçesi) / BURDUR]
05. GÜN (Yol Uzunluğu: 16,5 km): Kızıllı - Kırk Geçit - Eşeler Mezarlığı
[Konaklama: Eşeler Mezarlığı (Serik İlçesi) / ANTALYA]
06. GÜN (Yol Uzunluğu: 32 km + 19,7 km): Eşeler Mezarlığı - Gebiz - Gökveliler - Kırbaş
[Konaklama: Kırbaş (Serik İlçesi) / ANTALYA]
AÇIKLAMA: 5. Gün konaklama yeri olan Eşeler Mezarlığı’ndan ayrıldıktan 5 km sonra ekip ile iletişim kesildi. Alan taraması için önce yola çıkmıştım. Telefon ve internet kapsama dışı olduğundan ekip ile görüşme sağlanamadı. Ben rota değişikliği yapmak zorunda kaldım. 2019 yılı ekim ayı sonuna doğru ANAMAS DAĞI / Sarıalan Yaylası’ndan Gebiz’e kadar Karakoyunlu Yörüklerinden rahmetli Ahmet AK ve Ailesi ile birlikte göç yollarının iz kaydını çıkarmıştım. Birlikte yol aldığım Karakoyunlu Yörüklerinden Ali BAŞAR ve Saçıkara Yörüklerinden Mustafa SAĞLAM ANAMAS DAĞI / Karaköy Yaylası’ndan Gebiz’in batısındaki kış yurtlarına göçüyordu. Bu iz kaydı da Gebiz’den geçmiş oldu. Gebiz’de Ali AK ile buluştum. Beni, Gebiz’den aracıyla Gökveliler mevkisinde göç ekibi ile buluşmamı sağlayan Ali AK ve Ailesine teşekkür ederim.
NOT: Gün zorlu geçti. Saat 20:00 de göç sürüyordu. Alınan yol toplamının 16 km’sini araçla ulaşım sağladı.
07. GÜN (Yol Uzunluğu: 24,9 km): Kırbaş – Güloluk - Murtuna (BİTİŞ)
[Konaklama: Murtuna (Aksu İlçesi) / ANTALYA]
TEŞEKKÜR
Bu eşsiz topraklardaki Yörük GÖÇ YOLU araştırmalarıma desteklerini ve katkılarını esirgemeyen;
V. Ana Göç Yolu için ANAMAS DAĞI / Karaköy Yaylası’ndan kış yurtlarına göçen Karakoyunlu Yörüklerinden Ali BAŞAR ile Saçıkara Yörüklerinden Mustafa SAĞLAM ve Ailesi’ne;
ISPARTA – Toroslar Yörük Türkmen Federasyonu Genel Sekreteri Muammer AKGÜL’e;
ANAMAS DAĞI / Sarıalan Yaylası’ndan konaklama yerine sabahın ilk ışıklarında ziyarete gelen Gebizli Karakoyunlu Yörüklerinden Abdurrahman AK’a;
SONSUZ TEŞEKKÜRLER… Beni ailenizden biri olarak kabul ettiniz ve tarihe not düşen eşsiz göç rotalarının dijital ortama aktarılmasına öncülük ettiniz… Sizlerin hakkı ödenmez!
AÇIKLAMA: ISPARTA / Eğirdir ilçesinden başlayan kültür temalı bir yürüyüş rotasıdır.
NOT: Göç Yolu, Kanal 7 televizyon ekibi tarafından kayıt altına alındı. Yakın tarihte belgesel olarak yayınlanacaktır.
UYARI: Kamp yüklü yürüyüştür. Kamp yüklerini kişiler kendileri taşıyacaktır. Başlama ve bitiş arasında araç kullanılmaz… Kamp ateşi yakmak yasaktır!
Hazırlayan: Sadi YALGIN - 0 (532) 596 10 64
Mesafe: 132.81 km.
Asya’nın bozkırlarından Avrupa’nın içlerine kadar ilerleyen Türklerin; Anadolu’daki iklime bağlı olarak yaylak, kışlak ve güzlek arasında geçen konar/göçer yaşamlarını, yaşanan sorunları, kültürleri ve göç yollarını araştırma sürmektedir...
Anadolu’da bin yıl önce göç yolculuğu başlamıştır. Bu göç yolculuğu, Osmanlılar ile Karamanoğulları arasındaki anlaşmazlık sonucu Yörük aşiretlerinin büyük bir bölümünün zorunlu iskana tabi tutulmasına neden olmuştur. Bu ayrı araştırma konusudur…
Yörükler, birbirini tamamlayan iki otlak (kışlak – yaylak) arasında konar/göçerliğini sürdüren dağlık alan göçerleridir. Yazın kurak ve çok sıcak geçen alçak dağlık bölümünde kış aylarını, sert hava koşulları ve kar nedeniyle ayrılmak zorunda kaldıkları, daha bol bitki topluluğuna sahip, yüksek dağlık alanlarını ise yaz aylarında kullanmaktadırlar.
1970’lerden sonra Yörükler hayvanlarını araçlar ile taşımaya başlamıştır. Günümüzde yürüyerek hayvanlarını kışlak ve yaylak arasında yol alan Yörük aşireti ve aileleri parmakla gösterilecek kadar azalmıştır. Yörüklerin tek geçim kaynağı hayvancılıktır.
Aktif ve pasif göç yolu araştırması için DENİZLİ, Çameli ilçesinin Ağlı Yaylası’ndan MUĞLA, Dalaman ilçesi Kapıkargın beldesi arasında yol alacağım. Sarıkeçili Yörüklerinden Mutlu SÖNMEZ ile 4 yıl önce iletişim kurmuştum. Bir türlü programlarımız örtüşmedi. Bu kez programlarımı iptal ettim ve Mutlu SÖNMEZ ile Ağlı Yaylası’nda buluşmak üzere yola çıkacağım...
İlginize sunulur. Selam ve sevgilerimle,
Sadi YALGIN (E. Matematik Öğretmeni)
Açıklama: Paylaşımdaki iz kaydı geçicidir. Çameli yürüyüş parkurları esinlenerek oluşturuldu. Kesinleşen iz kaydı ayrıca paylaşılacaktır!
Mesafe: 311.02 km.