Batı Toroslarda Yörük Göç Yollarının Turizm Amaçlı Kullanımına Yönelik Planlama Önerileri Yeni! ÖNE ÇIKANLAR SICAK!

Yayınlayan - Sadi YALGIN

Batı Toroslarda Yörük Göç Yollarının Turizm Amaçlı Kullanımına Yönelik Planlama Önerileri

Bu çalışmanın amacı, Antalya’nın batısında yer alan Yörüklerin göç yollarını ve bu güzergâhların doğal ve kültürel coğrafya özelliklerini belirlemek; Yörük göç yollarının turizm amaçlı kullanımına yönelik planlama önerileri sunmaktır.

 

Yazarlar: Cemali SARI* - Mustafa ERTÜRK**

* Doç. Dr. Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü

** Doç. Dr. Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü

Bu çalışmanın amacı, Antalya’nın batısında yer alan Yörüklerin göç yollarını ve bu güzergâhların doğal ve kültürel coğrafya özelliklerini belirlemek; Yörük göç yollarının turizm amaçlı kullanımına yönelik planlama önerileri sunmaktır.

Araştırma kapsamında verilerin toplanması amacıyla Antalya ilinin Kemer, Kumluca, Finike ve Elmalı ilçelerinde, dağılış gösteren 37 köyde yarı yapılandırılmış görüşme formları kullanıldı. 13 sorudan oluşan görüşme formları görüşmeyi kabul eden 21 kişiye uygulandı. Saha gözlemleri ve görüşmelerden elde edilen verilere göre Yörük grupları tarafından en çok rağbet gören yaylanın Akpınar yaylası olduğu belirlenmiştir. Sarıcasu, Karacaören, Karacaağaç ve civarında kışlayan göçerlerin daha sonra Akpınar yaylasına yönelen göçleri esnasında, bu göç yolu üzerindeki günübirlik ve kısa süreli konaklama yerlerinin koordinatları GPS ile işaretlendi. ArcMap haritalama metodu ile göç rotalarını gösteren haritalar oluşturuldu. Karacaağaç Köyü ve çevresindeki kışlaklardan, Akpınar yaylasına kadar ulaşan göç yolu yaklaşık 50,8 km kadardır. Kışlaktan yaylağa göç 8-10 gün sürmektedir. Alamalı, Çubuklu, Dikenli ve Köşklü’de birer gece, Dibek’te ise 3-5 gece konaklama yapılır. Bunun yanı sıra göç esnasında hayvanların durumuna göre kısa konaklama yerleri de vardır. Kışlaktan yaylağa göç yolunda kısa ve uzun konaklama yerlerinde yapılacak basit üst donatılarla Akpınar Yaylası Yörük Göç Yolu eko turizm, kırsal ve kültür turizmi kapsamında değerlendirilebilir.

Anahtar Kelimeler: Akpınar Yaylası, Yörük Göç Yolları, Turizm, Batı Toroslar, Antalya.

Yazarlar: Cemali SARI* - Mustafa ERTÜRK**

* Doç. Dr. Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü, El-mek: Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

** Doç. Dr. Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü, El-mek: Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Dosya Adı: Batı Toroslarda Yörük Göç Yolları.pdf
Kategori: Yörük Göç Yolları
Dosya Boyutu: 1 Byte
Dosya Türü: application/pdf
Tıklamalar: 469 Tıklamalar
Oluşturan Kullanıcı: Sadi YALGIN
Oluşturma Tarihi: 25-07-2024
Güncelleme Tarihi: 25-07-2024
Kilit Durumu: Kilitli
Bu belgeyi yalnızca kayıtlı ve oturum açan kullanıcılar indirebilir!
Derecelendirme:

Anketler

Yörük şenlikleri yılın hangi ayında yapılmalıdır?

loader
Anketin süresi bitmiştir. Eyl 28 2024 22:00 saatinde
Tüm anketleri görüntüle